Dokumentation Råttfällebil

Min ritning utgick på att göra en sådan så snabb bil som möjligt. Så jag tog bort pinnen som skulle leda råttfällan till hjulen och jag försökte göra bilen så lätt som möjligt. Men när vi visade våra skisser för varandra och jag var den enda som hade struntat i att rita pinnen diskuterade vi om vilken kategori vi ville att vår bil skulle vara bäst i.

Vi kom fraimg_20161010_160037m till att vi inte ville göra den snabbaste bilen och då bestämde vi också att vi skulle ha pinne. Vi blandade ihop allas idéer och tankar. Då fick vi fram en bil med tre hjul, ett mindre och två större.

Efter det startades diskutionen om vad vi skulle köpa och om vi skulle lägga ner mycket pengar eller lite pengar på bilen. Vi räknade ut hur mycket allt kostade och skickade iväg n av oss till att köpa grejerna.

Inköpslista:

  • 2 CD hjul
  • 1 stort trähjul
  • 1 meter snöre
  • 4 glasspinnar
  • 1 råttfälla
  • 1 grillpinne
  • 1 blompinne 50cm
  • 1 limpistol
  • 2 limstänger 7mm

 

Det första vi gjorde på bilen var att limma sugröret som hjulaxel till CD skivorna och sen limmade vi suddgummi som vi lånade av Felix, på insidan av CD hjulen så att de skulle hålla sig på plats. Efter det gjorde vi hål i två korkar som vi hämtade från Anselas hem, dem korkarna satte vi på grillpinnen som också var hjulaxel. Vi satte korkarna på utsidan av hjulen. Vi limmade också fast korkarna på hjulaxeln.

Bara för att vi kunde så färgade vi glasspinnarna rosa med Eleonoras markeringspennor och skrev ”Girl Power”. Efter det limmade vi fast glasspinnarna till råttfällans utsida så att en bit av glasspinnarna stack ut på båda sidorna.

Vi var inte eniga över hur vi skulle sätta ihop råttfällan med bakhjulen så vi diskuterade och delade med oss av vad vi tänkte, sen kom vi fram till att vi behövde ta isär bakhjulskonstruktionen eftersom att det inte skulle funka om vi skulle fästa glasspinnarna i sugröret. Så vi klippte bort en bit av sugröret och lösgjorde grillpinnen från sugröret så att den kunde snurra fritt. Sen fäste vi glasspinnarna med råttfällan med sugröret och snurrade tråden runt grillpinnen i hålet i sugröret. Sen fäste vi tråden i blompinnen och efter en diskussion om hur vi ska fästa blompinnen till råttfällan. Bestämde vi oss för att köpa två buntband och fäste pinnen på det sättet.

Sen testade vi bilen för första gången, det var ett misslyckat försök eftersom att bilen inte funkade. Problemet var att framhjulet var för snett. Vi löste det genom att omsätta en av glasspinnarna eftersom att den var sne och därför var hjulet snett. När vi testade andra gången upptäckte vi att vi hade snurrat tråden åt fel håll så därför rörde sig inte bilen den gången heller. img_20161010_134946_01Efter det gick bilen lite framåt men bakhjulen var för ostadiga för att den skulle kunna fortsätta, så vi använde oss av lim till att stödja upp dem. Efter det funkade fortfarande inte bilen lika bra som vi ville. Men då kom Peter fram till oss och såg direkt att det var för att sugröret tog emot i bakhjulen. Så i sista sekund satt jag och klippte bort tillräckligt av sugröret vid båda hjulen så att de inte skulle kunna ta emot längre. Då funkade bilen äntligen.