Vi fick en uppgift att bygga en bil som har en råttfälla som drivkraft. Den skulle kunna rulla minst 5-6 meter och kunna åka fort. Vi hade även en budget på 3 000 000 Rkr och fick köpa materialet vi använde i skolans egen shop.

Vår bil åkte ungefär 8.5 meter och kom tvåa i tävlingen om vilken bil som åker snabbast.

Först satt vi i gruppen och diskuterade vad vi skulle bygga bilen av, vi diskuterade och samarbetade för att komma på olika idéer och gjorde en ritning, vi bestämde oss för vad vi skulle använda för material och gjorde en budget lista.

 

Material:

4 CD-skivor (Hjul)

1 Råttfälla (Drivkraften)

Kartong 15cm × 30cm (Grunden)

1 meter snöre (Dragkraft)

Blompinne 50cm (Drar i tråden så att hjulen börjar snurra)

Bompinne 40cm (Hjulaxel)

2 bultband (För att säkra)

1 A4 papper (Stabilisera hjulen)

1 gummisnodd (För att säkra blompinnen)

2 sugrör (För att fästa hjulaxeln)

 

Verktyg:

Limpistol

Sax

Såg

Kniv

Efter vi köpt de material vi behövde började vi bygga ihop bilen genom att samarbeta och hjälpa varandra.

Hur du bygger ihop bilen:

Börja med att vika ett A4 papper till önskad form och klipp fyra lika stora delar, fäst dessa på en sida av CD-skivorna med en limpistol, gör sedan ett hål i pappret för att kunna trä igenom blompinnen. Dela blompinnen som är 40cm på mitten så att varje del blir 20cm. Klipp de två sugrören på mitten och fäst dem under kartong biten på vardera kanten med en limpistol. Klipp sedan ut en u-form längst bak i mitten, där fäster du sedan snöret till hjulaxeln.

Trä igenom blompinnarna och limma fast CD-skivorna på ändarna med en limpistol. Låt det svalna så att limmet torkar och fäst på alla ställen. Vänd på bilen och limma fast råttfällan längst fram på kartongen, fäst sedan blompinnen som är 50cm till råttfällan så att den pekar fram genom att sätta ett bultband runt pinnen och råttfällan. Knyt fast 1 m snöret ena änden av blompinnen och knyt fast andra ändan i mitten av hjulaxeln där du klippte ut en bit kartong.

 

Problem som uppstod:

Vi fick några problem, de första var att när vi skulle knyta fast snöret till hjulaxeln så gick det inte att komma åt det så det är därför man får klippa ut en u-form.

Det andra problemet var att fram hjulet alltid ville glida åt ett håll så att hjulet tog emot långsidan av kartongen när den åkte. Vi löse det genom att sätta ett bultband runt blompinnen så att hjulet inte skulle ta emot.

Det tredje problemet var att den inte rullade så långt så vi pratade om hur vi kunde lösa det och kom fram till att vi skulle klippa bort ungefär 7-10 cm på blompinnen som sitter fast i råttfällan och snöret. Så vi klippte av en bit av blompinnen och då rullade bilen dubbelt så långt.

 

Tips:

  • Planera hur du ska göra från början till slut.
  • Gör en lista på material och verktyg du behöver.
  • Lös problemen genom att samarbeta och diskutera hur ni löser det.
  • Var öppen för allas idéer och tillsammans kom på hur bilen ska se ut.
  • Om du har tid över så kan du pynta bilen, det gör inger speciellt det blir bara lite finare och om du gör den t.ex. färgglad så står den ut i mängden.

 

rattfalla-bil

Blompinne      Hjul                    Råttfälla            Snöre                 Kartong             Blompinne