Vår bil

Vi skulle bygga en egen bil som blir driven av en musfälla. Vi hade en budget på ett visst antal pengar, med dem pengarna skulle vi ”köpa” vårt byggmaterial. Vi hade bara en begränsad budget för att vi inte skulle använda för mycket byggmaterial och allt skulle bli jämt.

Vi pratade om hur man skulle kunna bygga en bra och lätt bil på grund av att den ska åka så långt som möjligt. Sedan skissade vi på bra förslag på bilar. Efter det gick vi till inköpslistan och kollade vad vi behövde.

Inköpslistan bestod av:

2x Listor (ca.20 cm)

2x Grillpinnar 40 cm

2x Ballonger

2x Mellan hjul (ca 3 cm diameter)

2x Stora hjul (ca 4 cm diameter)

1x Musfälla

1x Grillpinne 50 cm

1x Snöre

1x Limpistol

2x Limstift

1x Pappbit

 

Här är min skiss jag gjorde innan vi började bygga:

namnlos

Vi immade ihop två lister med en papp bit som stöd för råttfällan. Sedan limmade vi fast råttfällan och fäste en grillpinne vid den ena sidan av fällan, vi fäste pinnen med tejp och lim. När vi var klara med det så limmade vi fast 4 små sugrörsbitar för att stoppa in axlarna för hjulen i. När sugrören var på plats så använde vi tunna grillpinnar. Vi fäste större hjul i bak och mindre hjul i fram. Vi fäste hjulen med lim. Nu skulle vi fixa att bilen kunde bli driven framåt också, så vi fäste ett snöre med en enkel dubbelknut på den stora grillpinnen som satte vis musfällan, sedan fäste vi det andra ändat vid bakre axeln, också med en enkel dubbelknut.

Vi använder ballonger för att få bättre grepp med bakhjulen. Efter ett tag när vi hade byggt ”klart” så testade vi bilen.

Bilen kom inte långt, så vi tänkte om. Vi funderade en stund. När vi var klara så hade vi kommit fram till att ballongerna kanske orsakar mindre friktion mellan bildäck och golv och att det orsakar att bilden rullar långsammare. När vi tog av ballongerna på bakhjulen så åkte bilen längre, men fortfarande inte långt nog.

Vi tänkte om lite igen. Vi tänkte oss, desto längre snöret blir utrullat från axlarna, desto längre åker bilen. Så vi tog av bakhjulen och satt på två extra listor i bak, sedan satt vi bakaxeln längst bak och testade. Bilen kom längre, men mitt i körandet så stannade pinnen på mitten. Vi funderade vad det kunde bero på och kom fram till att snöret var för spänt, därför kunde inte pinnen fortsätta dra ner snöret och driva bilen framåt.

Så vi satt bakaxlarna lite längre fram igen, pinnen stannande igen, men bilen kom lite längre. Så vi satt bakhjulen ännu längre fram men längre bak än som dem var innan. Vid denna tidpunkt åkte bilen ungefär 3,5 meter. Vi hade målet 6 meter så vi ville förbättra bilen lite mer.

När vi hade funderat än en gång vad som fick bilen att åka så kort som den gjorde så kom vi fram till att axlarna precis passade in i sugrören vi hade satt dem i. Så vi bytte ut dem gamla lite tjockare axlarna mot mindre axlar. Nu åkte bilden ungefär 5 meter.

Det sista vi gjorde var att justera hjulen lite så att dem var raka och att bilen åka rakt framåt. När vi testade bilen en sista gång gick den 5,5 meter och vi var nöjda.