Det vi hade med i råttfällebilen:

2 cd skivor

1 råttfälla

4 glasspinnar

1 mellan hjul

2 buntband

Snöre

En grill pinne

En blommpinne

Ett stort sugrör

 

I min skiss så ville jag att vår bil skulle luta, jag ville att den skulle luta ner så jag ritade två större hjul bakom och ett mindre hjul framme för att jag ville att det bara skulle vara tre hjul på bilen. Min skiss var ungefär så som vår bil blev, det var bara några detaljer som inte riktigt var lika som min skiss.

rattfallebil-skiss

Vi använde 2 cd skivor som bak hjul och ett mellan hjul som fram hjul. vi använde vår grillpinne till att ha den som en hjulaxel, vi köpte bara en grillpinne för att vi sedan skulle bryta den i två delar, och en del använde vi som hjulaxeln där framme på bilen och den andra delen använde vi som hjulaxel i bak.

Vi limmade ihop ett storsugrör på vår hjulaxel för att sedan så skulle vi limma fast vår råttfälla på det sugröret som var på hjulaxeln. När vi limmade fast sugröret och pinnen med varandra så satte vi sedan skivorna på kanterna av hjulaxeln och sugröret men vi limmade ej fast skivorna för att då kommer inte skivorna att rulla fritt utan de kommer bara sitta fast. Vi ville inte heller att skivorna skulle dra sig mot varandra så då limmade vi fast sudd på sugröret för att det skulle stoppas.

rattfallebil-bild

Sedan på kanterna på hjulaxeln så använde vi korkar så att inte hjulen skulle åka av och så att det skulle vara så stadigt som möjligt.

När vi skulle göra vår råttfälla så limmade vi fast en glasspinne på varje kant av råttfällan, så alltså använde vi 4 stycken glasspinnar, de glasspinnarna målade vi rosa med tuschpennor på en sida och på den andra sidan skrev vi ”Girl Power”. Vi skulle limma fast vår råttfälla i sugröret och hjulaxeln där bakom. När vi skulle limma fast råttfällan så insåg vi att vi inte kan limma fast vår råttfälla där just för att då kan inte hjulaxeln rulla fritt, så då fick vi ta bort allting och pröva en gång till.

När vi skulle göra om så fick vi alla sitta och diskutera om hur vi ska göra om, vi pratade om hur vi skulle göra och så var vi tvungna att tänka flera steg framåt hela tiden så att inte vi skulle få göra om ännu en gång.
sen när vi skulle göra om så gjorde vi på nästan samma sätt i början, förutom att istället för att limma fast vårt sugrör i grill pinnen så lät vi bara sugröret hänga fritt. På sugröret la vi inte något sudd den där gången och bestämde oss för att vi skulle limma fast våra korkar på våra hjul och sedan när vi skulle sätta fast hjulen på pinnen så limmade vi fast hjulen på pinnen så att hela pinnen skulle snurra med hjulen.

rattfallebil-hjul

När vi skulle göra vårt fram hjul så valde vi ett mellan hjul, alltså ett hjul som är mindre än cd skivorna. Vårt mellan hjul var en plast kork. Korken satte vi på den andra delen av vår pinne som vi delade på och använde den som en hjulaxel också.

För att inte våra hjul skulle åka av från hjulaxeln så satte vi bara vår råttfälla med glasspinnarna på kanterna av hjulaxeln och limmade fast de tillsammans så inte hjulet ska åka av.

rattfallebil-hela-bilen

När vi skulle fixa snöret så använde vi en blommpinne där vi limmade fast snöret på toppen av blommpinnen och lindade snöret på pinnen genom hålet av sugröret. Blommpinne försökte vi att sätta fast med lim på råttfällan, men när limmet väl hade torkat så märkte vi att blommpinnen inte kommer att hålla, så då tog vi bort så mycket lim som möjligt och kom på att man kunde använda buntband istället och då gick vi och köpte två buntband.

Sedan så skulle vi prova vår bil. när vi först skulle köra så åkte inte vår bil framåt alls, ingenting hände, så då försökte vi att komma på vad det skulle kunna vara för fel och varför den inte rörde på sig. Vi försökte snurra vårt snöre lite lösare och då gick det lite bättre men vår bil gick åt fel håll, den körde bakåt istället för framåt. Vi snurrade åt andra hållet och det gick bättre, men den kom inte så långt som vi ville att den skulle komma. Då trodde vi att det var våra hjul som var för ostadiga och att det var hjulens fel att det inte gick framåt.

Vi bestämde oss för att limma fast hjulen mycket mer noggrant än förut och prövade igen, men den gick inte mycket mer längre då. Vi bestämde oss då för att köpa ett annat hjul som vi skulle använda som fram hjul, och då gick vi och köpte ett nytt framhjul men den här gången ett trä hjul som vi trodde skulle vara mycket mer stadigare än plast hjulet.

Vi bytte ut hjulet och det gick lite bättre men vi var fortfarande inte nöjda, så vi försökte bara komma med fler och fler detaljer, så vi gick och köpte två ballongen och försökte lägga ballongerna på bak hjulen för att vi trodde att den skulle komma längre då. Men såklart så blev det ingen skillnad efter det heller så då försökte vi en sista gång med att snurra vårt snöre så noga som vi bara kan och det var då vi lyckades med att komma längre än alla andra gånger.

Sen när vi skulle ”tävla” med bilarna så kom vår bil vidare en gång för att den var snabbast över en speciell linje men i den andra omgången så vann den inte.