Råttfällebil- dokumentation

Hur jag tänkte och hur jag tänkte när jag gjorde min ritning:

Jag tänkte att min råttfällebil skulle ha två stycken stora hjul som jag tyckte skulle vara två stycken cd-skivor. Längst fram på bilen tyckte jag att bilen skulle ha ett mellan hjul. Jag tänkte att bilen skulle bestå utav en kartongbit och två stycken träbalkar som skulle limmas fast med limpistol liggandes på långsidorna. Råttfällan skulle limmas fast på mitten utav kartongen. Hjulaxlarna skulle vara korkar från läskflaskor. Jag tänkte att man skulle göra ett hål i mitten på korkarna och sätta fast en blompinne mellan hjulen och sätta sugrörsbitar under träbalkarna. Längst fram på bilen tänkte jag också att vi skulle sätta en blompinne och två stycken sugrörsbitar under träbalkarna eftersom jag tänkte att hjulen skulle rulla lättare då. Jag tänkte att vi skulle sätta en lång pinne/blompinne bakom råttfällan på något sätt för att det var där jag tänkte att själva snöret skulle fästas tillsammans med råttfällan.

Så här såg min skiss ut:

skissen-rattfalla

Hur jag tänkte ekonomiskt:

Jag tänkte några dagar innan att jag skulle ta med mig olika material hemifrån men jag kom på det på morgonen innan jag skulle till skolan, så jag hann inte leta reda på allt som jag tänkte att vi skulle behöva. Jag tog med mig hjulaxlarna och lim till en limpistol. I skolan så tänkte jag att vi skulle köpa det vi behövde och inte att vi skulle köpa massor utav onödiga saker. Jag och dom andra i gruppen kom inte alltid överens om vad vi skulle köpa så det slutade med att vi köpte vissa onödiga saker som vi ändå inte behövde eller hann använda.

Jag vet inte exakt hur mycket pengar min grupp använde men jag skulle nog tippa på att vi använde cirka 2 miljoner utav våra pengar, men vi använde nog material för cirka 1,3 – 1,5 miljoner.

Så här gjorde vi bilen och detta använde vi:

En hårdplanka (cirka 20cm).

Två träbalkar (26cm)

Råttfälla

Limpistol samt lim

Två blompinnar (30 cm)

Stickor (cirka 10-15 stycken)

Snöre (1 meter)

En gummisnodd

Två stycken stora trähjul

Ett mellan trähjul

Ett sugrör

En kartong bit (cirka 10 X 20 cm)

En Läskkork (vi tänkte använda två)

Färgpennor (blå, rosa, lila, röd, gul, blyertspenna)

Ett A4 papper

Sax

Linjal

Steg ett:

Vi började med att diskutera hur vi skulle göra bilen och började göra en inköpslista på saker som vi behövde, så att jag som gick och köpte sakerna skulle komma ihåg vad vi behövde. När jag kom tillbaka så började vi med att jag gjorde hål i mitten på hjulaxlarna (läskflaska korkarna) med hjälp utav en penna medan de andra två tjejerna gjorde en rysk och en svensk flagga. Dom ritade en svensk och en rysk flagga med hjälp utav en linjal på ett A4 papper och färg lagde flaggorna med färgpennor. Sedan så klippte dom ut flaggorna med hjälp utav en sax. Sedan så limmade dom på en sticka på vardera flaggan så att det blev som en flaggstång. Varför vi valde att inte använda en borrmaskin för att göra hålen på hjulaxlarna var för att vi tänkte att vi skulle använda så lite pengar som möjligt och vi hade ändå pennor som det fungerade att göra hål med. Det var också väldigt lång kö så vi tänkte att vi inte hade tid för att stå och köa.

Steg två:

Sedan så började jag med att limma på hjulaxlarna på yttersidan mellan hålen på båda cd hjulen. Jag tror att dom andra höll på att färglägga råttfällan rosa medan jag höll på med hjulen. När jag hade limmat fast hjulaxlarna på hjulen så började jag att funder på hur vi skulle sätta fast en blompinne (cirka 20-25 cm eftersom jag bröt av en liten bit) mellan cd hjulen.

Steg tre:

Vi limmade fast träbalkarna (26 cm) på långsidorna utav kartongbiten (cirka 20 cm) som vi hade bestämt att vi skulle ha som själva bilen där vi skulle limma fast råttfällan senare. Efter att vi hade gjort det så började jag hålla på med hjulen igen. Jag tog blompinnen och körde den igenom hålen på hjulen och limmade fast blompinnen under träbalkarna (cirka 5-7 cm ifrån kortsidan utav kartongen). Sen så kom jag på att jag hade glömt sugrörsbitarna så då fick jag ta lås blompinnen från träbalkarna och ta loss ett hjul och sätta dit två sugrörsbitar (cirka 2-4cm långa) under träbalkarna. Sedan så satte jag dit hjulet igen och sate två limklutar på vardera sidan utav sugrören. Sedan så limmade jag en liten bit ifrån hålet på hjulaxlarna.

Steg fyra:

Jag tog mellan trähjulet och satte det på mitten utav den andra blompinnen (30 cm som jag inte bröt av en bit utav). Vi satte två stycken sugrörsbitar på vardera sidan utav hjulet så att det skulle hålla sig på plats. Jag limmade fast blompinnen med hjulet på under träbalken (cirka 5-7 cm ifrån kortsidan utav kartongen) i fram på bilen.

Steg fem:

Vi testade hur bra bilen kunde rulla och det kunde den fast lite ostabilt. Jag började fundera på hur vi skulle kunna lösa det fort eftersom det inte var så jätte lång tid kvar. Så de andra två tjejerna i min grupp bestämde att vi skulle köpa två stycken nya stora trähjul. Jag tyckte att vi skulle fixa hjulen som vi redan hade på något sätt fast det tyckte inte dom så dom gick och köpte två stycken nya stora trähjul och så samtidigt så köpte dom några andra saker som vi inte ens använde tillslut. Jag tog bort cd hjulen och satte dit trähjulen och satte fast hjulaxlarna på samma sätt som jag hade gjort på cd hjulen.

Steg sex:

Jag och Johanna från min grupp färg lagde träbalkarna lila och Johanna och hennes ryska kompis färg lagde plankan i lila och blått randigt.

När vi testade bilen nu så upptäckte vi att det ena hjulet ramlade av eftersom det var för kort på den ena sidan så hjulaxeln inte fickplats. Då tog jag ett gummiband och knöt runt istället för hjulaxeln och så limmade jag och Johanna runt om gummibandet med mycket lim. Nu satt i alla fall hjulet fast. Till min förvåning så kunde hjulet ändå rulla. Vi limmade fast råttfällan på kartongen.

Steg sju:

Eftersom ingen utav oss visste hur man skulle fästa snöret och göra i ordning råttfällan så frågade vi lite folk som visste om hjälp och dom visade oss hur man gjorde. Dom förklarade att vi skulle dra igenom snöret genom ett hål som fanns i början utav råttfällan och sedan så tror jag att man skulle knyta en liten knut i slutet utav råttfällan fast jag är inte riktigt säker. Sedan skulle man knyta fast snöret i mitten på blompinnen i bak på bilen och rulla på hjulen för att spänna snöret. Sen när man hade gjort i ordning råttfällan så skulle man trycka på själva avtryckaren på råttfällan med en penna så gick den framåt. Den kunde gå framåt men inte så långt. Det sista vi gjorde var att sätta fast de två flaggorna på varsin träbalk så att dom stod ut när bilen körde.

Resultatet:

Jag tycker att vår bil blev slarvigt gjord eftersom det blev stressigt på slutet och jag kunde inte få det ena bakhjulet att fästa så bra. Jag blev inte nöjd eftersom jag tycker att den ser väldigt slarvigt gjord ut på grund utav däcken i bak och att jag inte hann ta bort b.la. en bit utav blompinnen i fram som stod ut för mycket. Jag blev inte heller nöjd med resultatet eftersom jag vet att om vi hade samarbetat bättre i gruppen så hade vi kunnat få ett mycket bättre resultat än vad vi fick. Vår bil kunde åka drygt en meter fram.

. rattfalla-2  rattfalla-3 rattfalla

Så här hade jag gjort om vi hade haft mer tid och tips till dig som ska göra en råttfällebil:

Om vi hade haft mer tid på oss att förbättra vår råttfällebil så hade jag bytt ut blompinnarna som vi hade under träbalkarna som gick igenom hjulaxlarna. Jag hade gjort det eftersom jag tror att blompinnen som vi hade i bak var för kort och att det kan vara en anledning till att det ena hjulet ramlade av hela tiden. Jag hade också om vi hade haft mer tid sågat eller på något annat sätt försökt ta bort en del utav blompinnen som sticker ut i fram för att jag tycker att den hade sätt finare ut då.

Om du ska bygga en råttfällebil så bör du tänka på hur stabila dina hjul är och om du gör på samma sätt som oss med blompinnarna i bak och fram så bör du tänka på hur långa dom är. Du bör tänka på detta eftersom om hjulen inte är stabila så kommer bilen inte att rulla bra och om blompinnen är för kort så kommer hjulen inte att sitta bra och kan riskera att ramla av.

Ett annat tips är att använda en kartong som vi gjorde där vi ställde råttfällan eftersom den stod väldigt stabilt där och det är en ganska bra grund som du sedan kan bygga på så att det kan bli en stabil bil.

Lovisa Lundman Söderlund 8G