Dokumentation- rått fälle bil

 

Detta är en dokumentation om hur vi byggde, prövade och omprövade när vi byggde våran rått fälle bil. i denna dokumentation förklarar jag hur vi gjorde, använde, köpte, omprövade och prövade.

 

Hur vi gjorde:

 1. Vi började med att skissa vår rått fälle bil.
Så här såg skissen ut:

 

skiss-rattfallebil

 

 

 

 

 1. När vi var klara med skissen började vi att kolla på saker som vi behövde till rått fälle bil och hur mycket det skulle kosta. Vi fick 3 miljoner RKr som vi fick köpa material med till vår rått fälle bil.
Antal stycken:
2 st Träbalk (26 cm lång) 300 000 Rkr (150 000 Rkr st)
1 st sugrör 40 000 Rkr
4 st Spatlar (ca 20-30 cm lång) 60 000 Rkr (15 000 Rkr st)
2 st buntband 100 000 Rkr (50 000 Rkr st)
4 st CD- skivor 200 000 Rkr (50 000 Rkr st)
4 st speciallager 80 000 Rkr (20 000 Rkr st)
1 st Snöre (1 meter) 100 000 Rkr
1 st råttfälla 500 000 Rkr
1 st Blommpinne (50 cm lång) 150 000 Rkr
4 st Små hjul 80 000 Rkr (20 000 Rkr st)
2 st Blommpinne (40 cm) 160 000 Rkr (80 000 Rkr st)
1 st Limpistol (vi hyrde den) 100 000 Rkr
1 st Limstav (7 mm) 50 000 Rkr

 

 1. När vi visste vilka material/saker som vi behövde till vår rått fälle bil så räknade vi ut hur mycket allt tillsammans skulle kosta, allt tillsammans kostade 1 920 000 Rkr. (Rkr betyder Roslags kronor)
 2. Efter det så gick vi och köpte allt som vi behövde.
 3. När vi hade alla saker så började vi att ställa fram allt, vi försökte att lägga fram alla bitar för att kolla om det skulle gå.
 4. Vi la träbalkarna i på varsin sida och sedan la vi på en spatel på varsin kant och två stycken i mitten.
 5. När vi visste hur den skulle byggas upp så limmade vi fast träbitarna med limpistol.

har

 1. Efter det så tog vi ett sugrör och delade den i fyra delar, sugrören blev det som håller våra axelhjul.
 2. Vi limmade fast sugrören under rått fälle bilen. Vi försökte att limma de rakt för att få hjulen raka sen när vi skulle sätta dit de.
 3. Efter att vi hade limmat fast sugrören så la vi i blommpinnarna (40 cm) i sugrören. Blommpinnen är det som är axelhjulet.(testa och kolla om du kan snurra på blommpinnarna för att annars kommer dina hjul kanske inte kunna snurra/åka)

har-1

 1. Vi la dit cd-skivorna som skulle vara våra hjul och vi limmade fast små hjul på utsidan av hjulen.
 2. Efter det så behövde vi lägga till speciallager (små pärlor) som skulle göra så att hjulen inte skulle flytta på sig och inte gå snett. Eftersom att vi satsade på att vår bil skulle gå långt och rakt så försökte vi limma fast hjulen så rakt så möjligt. Vi limmade.

har-3

 1. fast pärlorna med limpistol på axelhjulen och små hjulen som satt var fast limmade på cd-skivorna.

 

 

 1. Vi limmade fast hjulen rakt och sedan började vi att limma fast råttfällan i mitten på de två spatlarna som är limmade i mitten på bilen.

har-5

 1. Vi la på blommpinnen (50cm) på råttfällan och satte fast den med två stycken buntband. Se till att fästa de bra för att pinnen inte ska flytta på sig när bilen ska åka.
 2. När vi var klara med det tog vi 1 m snöre och knöt den nästan vid toppen av blommpinnen (50cm) och vid blommpinnen (40cm) som låg i sugrören.
 3. Vi testade att snurra axelhjulet för att snöret skulle snurra och sen åka.
 4. Men när vi hade snurrat fast snöret i axelhjulet så åkte inte bilen. Vi prövade att snurra snöret igen men det gick inte.
 5. Vi testade och kollade om hjulen kunde snurra och det kunde de.
 6. Vi visste inte vad felet var men sen kom vi på att vi behövde göra en ögla som snöret skulle gå igenom för att träbalken stoppade snöret från att snurra. Men när vi la dit öglan som var en stål bit och började att snurra tråden så åkte den inte.
 7. Vi försökte att snurra snöret flera gånger men det gick inte.
 8. Vi hittade ett sätt som kanske skulle funka som då var att klippa bort en bit från mitten på spateln.

 

 1. När vi hade klippt bort den så testade vi att snurra axelhjulet för att se om den snurrade för att vara säkra på att den snurrar för att annars hade den inte kunnat åka.
 2. Det som hände var att den åkte men friktionen gjorde att den åkte för snabbt så den stannade efter ca 1 cm.
 3. Det som gjorde att den stannade var att spatlarna stack utåt och nuddade hjulen som då gjorde att friktionen gick för snabbt.
 4. Vi klippte bort de bitarna som stack ut och nuddade hjulen.
 5. När vi klippte bort bitarna så testade vi bilen och den åkte men stannade igen. Det som gjorde då att den stannade var limmet som gjorde ett stopp när de nuddade spatlarna.
 6. Vi försökte att få bort limmet med hjälp av en sax och kniv. Det gick dock inte så bra med att få bort limmet det tog tid men det löste sig vi fick i alla fall bort limmet efter en stund. Vi hade inte så bra redskap till att få bort limmet så ett bra tips från oss är att ha en liten och rätt så vass kniv om du behöver få bort lim.
 7. Vårt snöre lossnade från blommpinnen (50cm) så vi borrade hål i den istället och knöt snöret i hålet. Se till att tejpa snöret som sitter fast i axelhjulet så att den inte heller lossnar. Tänk på att inte knyta snöret för långt upp på pinnen (50cm) utan låt snöret vara lite löst för annars kan det vara så att den är för spänd och då kan den inte åka av sig själv.
 8. Tillslut testade vi bilen och den åkte långt. Den åkte ungefär 7m och rätt så rakt.

 

har-66

 

 

Tänka på till nästa gång:

 • Det jag ska tänka på till nästa gång jag gör en rått fälle bil är framförallt att tänka på att pröva och ompröva bättre. Jag borde tänka lite mer på vad felet kunde varit och jag borde till nästa gång tänka på vad vi har och behöver för material, det var några saker som blev över eller var dåliga men bilen blev bra ändå. Vi kanske skulle använt lite bättre redskap som t.ex. en vass liten kniv.

 

Resultat:

 • Resultatet blev att vi gjorde en rått fälle bil som åkte av sig själv, som åkte långt ca 7 meter men också rätt så rakt. Jag lärde mig hur jag man gör en rått fälle bil som jag kan ha nytta till nästa gång jag ska bygga en rått fälle bil. Jag vet nu även hur jag ska göra och inte göra och vad jag kan förbättra när jag bygger rått fälle bil. Jag vet nu vad grund materialen till en rått fälle bil är och kan därför använda det till nästa gång.

 

Så här såg vår rått fälle bil ut:

dennnaaaaa

Dokumentation av: Alisa 8G

Rått fälle bil av: Alisa, Helan, Alma & Elif