23

1

Rat trap car

 

 

Material:

En kartong skiva

4 cd skivor

Råttfälla

2 st 40 cm blompinne

Papper

1 m snöre

Limpistol

Limstav

2 st buntband

Papper, tång, såg och sax

 

Vi började med att sätta oss med hela gruppen samlad, vi började diskutera hur vi ville att den skulle se ut, vi bestämde att vi skulle göra bilen lätt, att  vårt snöre skulle rulla på hjulet längst bak på bilen medan våran råttfälla längst fram, att vi skulle h en lång pinne och långt snöre så att bilen skulle föras så lång som möjligt, inte en för lång bil och vi ville inte att bilen skulle vobla. Vi diskuterade mycket i början och vi blev lite osams med hur hela upplägget skulle se ut men till slut kom vi övermäns om att vi skulle börja med att prata samt diskutera och började klura i början och ta det ”enkla” dvs: bygget efter.

Vi gjorde en skiss  i början men sen förstod vi att den inte skulle fungera när vi tänkte på hjulen. Jag skulle själv säga att hjulen var vårat största problem.  För att vi visste inte hur vi skulle få snöret att snurra kring axeln samt visste vi inte hur vi skulle sätta fast hjulen.

 1. Vi började diskutera och vi bestämde hur den skulle se ut. I början skulle den ha grunden utav flera stora glasspinnar men då fick inte vi fast hjulen på baksidan för då skulle inte bilen kunna röra på sig. Vi gjorde om allt så vi bestämde att vi skulle ha en kartong bit istället för glasspinnarna.
 2. Vi tog och bestämde vad det var vi skulle köpa vi valde att köpa:Snöre 1m4 st gemEn 50 cm blompinneEtt 7 cm limstav
 3. Hyra limpistol
 4. En 40 cm blompinne
 5. Kartong 15 gånger 30 cm
 6. Råttfälla
 7. Efter det gjorde alla en varsin skiss på bilen på hur vi trodde att bilen skulle se ut i slutändan.
 8. Vi köpte allt och när vi kom tillbaka så skulle vi börja med att sätta ihop gemen till kartongen och i mellan gemen skulle blom pinnen som satt fast till ”däcken” dvs. skivorna. Men det gick inte så vi kittade på en lösning med att använda oss av sugrör istället. Så vi gick och köpte det. Vi märkte också att kartongen var för stor så vi delade bara den på mitten och fick tillbaka lite pengar.
 9. När vi kom tillbaka så började vi jobba. Vi satte på paper framför de stora hålen på cd skivorna så att vi enkelt kunde limma fast dem, vi gjorde så på dem.  Vi klippte sugröret i delar så att vi kunde stoppa igenom blom pinnen. Vi limmade fast dem med hjälp utav våran limpistol. Efter det satte vi på det sista hjulet.
 10. När vi hade gjort det tog vi hade vi ett rullande föremål. Vi tog och limmade på råttfällan och satte fast blom pinne nummer 2 på råttfällan. Vi knöt och limmade fast snöret på kanten utav den pinnen.
 11. Sen tog vi och knöt och limmade försiktigt fast snörets andra kant på hjulets axel.
 12. Nu var det dags att testa vi tog och rullade upp snöret runt hjulets axel så råttfällan var spänd. Och när vi skulle låta bilen åka så kom den ingen stans. Vi förstod sen att vi hade alldelsess för mycket snöre så när vi hade snurrat upp det så bromsade snöret efter som att en nuddade kartongen. Så vi gjorde om genom att kapa av snöret så att den var i den perfekta längden.
 13. Test nummer två vi tog och skulle låta den köra och då bromsade den ändå så vi bestämde oss för att göra ett litet jack så att man kunde se hjulets axel. Men det fungerade fortfarande inte för att hjulaxeln åkte åt olika hål för att den inte satt fast.
 14. Så vi gjorde ett mycket större hål. Och köpte ett bunt band som vi satte fast vid hjul axeln så att den inte åkte åt sidorna.
 15. Test nummer tre. Vi rullade upp den inte jätte mycket och så läte vi den åka den fungerade den åkte jätte bra. När vi testade den kom den 5 m ungefär.
 16. Sen hittade Ella ett kreditkort och hon gick till affären och bytte ut det mot ett till buntband. Som vi satte på, på råttfällan så att blom pinnen nummer 2 skulle sitta bättre fast.   Vi satte fast den på ena sidan utav råttfällan där vi hade tidigare limmat fast blompinnen.

Tävlingen:

På tävlingen hade vi inga förväntningar så vi bestämde oss för att spänna råttfällan så hårt vi bara kunde och det gick jätte bra. Vi kom till den lilla finalen med massor av bra bilar och precis innan vi skulle köra lossnade ett utav sugrören så vi fick ta i en tejp bit och körde på vi vann igen och i finalen så mötte vi en jätte snabb bil så vi kom tvåa.

Tips: Använd sugrör som ett sätt så att du kan sätta fast din hjulaxel igenom.

Ha ett lagom långt snöre för om du har för långt kan det vara så att den inte går fram alls. Om du har för kort så kommer den inte komma lika långt fram.

Gör ett hål/ gap i din kartong så att varken ditt snöre eller hjulaxel ej åker in i varandra för då bromsas farten.

Ha en lång blompinne för då kan du ha ett längre snöre.