Råttfällabil

Vi fick i uppgift att göra en bil av en råttfälla som skulle åka framåt utan att bli knuffad. Vi fick endast använda återbruksmaterial till vår bil, vi skulle också ha en budget på 3 miljoner och vi fick bara använda så mycket som vi hade i budgeten. Vi fick räkna ut vad allt skulle kosta och se hur mycket vi hade kvar av budgeten efter vi hade handlat material till vår bil. Vi skulle även handla råttfällan som kostade 500 000.

Vad vi behövde var: 2x CD skivor, 1x Råttfälla, 1x 50 cm Grillpinne som hjulaxel, 1x mellan hjul, 4x Glasspinnar, 2x korkar, 1x 1 meter snöre, limpistol och lim 7 mm

Vi började med att skissa skisser och valde ut en skiss som vi skulle använda som modell till vår råttfällabil.

Vi började spåna om hur bilen skulle fungera och hur den skulle röra sig framåt. Vi började med råttfällan som var motorn till vår bil (som alla måste ha). Råttfällan var bilens underrede och vi limmade fast glasspinnarna på råttfällan. Vi limmade sugröret till hjulaxeln och suddgummi till sugröret på insidan av CD-skivorna. Vi gjorde hål i korkarna och trädde på dem på hjulaxeln på utsidan av CD-skivorna, sedan limmade vi fast krokarna på hjulaxeln. Vi färgade glasspinnarna rosa med en rosa markeringspenna och skrev ” Girl Power” på utsidan.

Vi limmade fast glasspinnarna och började sätta fast dem på råttfällan. Men vi började diskutera om hur vi skulle sätta fast bakhjulet med råttfällan. Vi tog isär bilen och började om från början, det gick mycket bättre. När vi hade fått ihop bien fick vi ett nytt problem hur vi skulle sätta fast pinnen i råttfällan. Vi löste de genom att använda buntband (som vi fick köpa i efterhand). Vi testade bilen för första gången det gick inge bra, framhjulet var för snett och det påverkar friktionen så att hela bilen stannar. Vi löste problemet genom att kolla vad som stoppade bilen och gjorde om igen, problemet var att en glasspinne satt fel och bromsade hjulet helt. Vi tog loss glasspinnen, köpte mer lim och satte glasspinnen på rätt ställe. Sedan försökte vi igen. Då fick vi ett nytt problem nämligen att vi hade snurrat snöret åt fel håll. När vi bytte håll på snöret så gick bilen lite framåt, sedan såg vi att vårt framhjul var helt ostadigt (plasthjul) så vi bytte till ett trähjul. Våra bakhjul var också ostadiga så vi använde lim för att de skulle få bättre friktion mot marken när vi skulle köra vår bil.

Vår bil var klar och vi städade men vi fick ett problem när vi skulle test köra den, snöret tog i mot i sugröret och sabbade när bilen skulle köra. Så vi fixade bilen för fjärde gången, vår bil fortsatte att inte fungera så vi såg att snöret inte var i centrum av hjulaxeln och inte snurrat ordentligt och rakt. Så vi omgjorde bilen för femte gången och det vart sista gången för sedan gick bilen 4 m utan att stanna, bilen gick fort. Vi var tvungna att kolla betygs kretiringar för att kunna få så högt betyg som möjligt så höll vi koll på kretiringarna och höll oss innanför de.

Tävlingen började klockan ett i gympasalen. De gick efter ordning och vi var näst sist jag och Ansela var de som skulle vara med och starta bilen. Vår bil vann för snabbast och gick vidare till nästa final, vi åkte ut vid nästa final men vi trodde inte vi skulle komma så långt men det gjorde vi.

Resultat: VI klarade uppgiften och hade super kul hela dagen!

Av: Eleonora Ruke 8G